Robusna karoserija za veću sigurnost vozača i putnika

Proizvođači automobila se danas trude proizvesti automobil koji će biti kvalitetan, atraktivan i siguran. Upravo sigurnost je ono po čemu se neki proizvođači ističu i jedna od značajki prema kojoj mnogi vozači biraju koji će automobil kupiti. Naravno, kvaliteta izrade je također vrlo bitna, no s druge strane, vozači se vole osjećati sigurno pri vožnji.

Na samu sigurnost u vožnji utječe nekoliko komponenti, no kada je riječ o onoj fizičkoj sigurnosti, veliku ulogu ovdje ima karoserija auta.

Opće funkcije i podjele auto karoserija
Samonosiva auto karoserija

Opće funkcije i podjele auto karoserija

Auto karoserija je namijenjena smještaju vozača, putnika i bilo kakvog tereta ili prtljage. Značajno je to što se karoserija za auto može podijeliti na puno različitih vrsta, po više različitih kriterija. Gledamo li je prema vrsti vozila, onda ona može biti za:

 • Osobne automobile
 • Teretne automobile
 • Autobuse
 • Putnička teretna vozila
 • Radna i specijalna vozila

Kada je riječ o osobnim automobilima, koji su ujedno i najprodavanija vrsta vozila, auto karoserija je dostupna u različitim izvedbama, a najpoznatije su:

 • Limuzina
 • Kompakt
 • Karavan
 • Kabriolet
 • SUV

Brojnim proizvođačima automobila te neke osnovne kategorije i vrste nisu bile dovoljne pa su na tržište izbacili automobile koji se ne mogu konkretno svrstati niti u jednu u tih glavnih katerogija, već su kombinacija dviju ili više kategorija. Iako postoje razne podjele, u mnogim literaturama će se kao neka opća podjela auto karoserija pronaći ona prema konstrukciji:

 • Nenosiva
 • Samonosiva

Nenosiva auto karoserija

Nenosiva karoserija auta naziva se još i odvojena i to ne bez razloga. U ovom slučaju, karoserija i okvir su dva potpuno odvojena dijela. Na sam okvir se tako pričvršćuju i još neki dijelovi, poput motora, ovjesa, kotača, mehanizma za upravljanje i drugog. S obzirom da je ovakva automobilska karoserija dosta prilagodljiva, najčešće se koristi pri proizvodnji raznih terenskih i privrednih vozila pa su mogući razni oblici prilagodbe za sve potrebne funkcije.

Auto karoserija je namijenjena smještaju vozača
Auto karoserija za Audi

Još jedna od važnih značajki ove vrste je u tome što okvir na sebe preuzima sva opterećenja tijekom vožnje.

Samonosiva auto karoserija

Samonosiva auto karoserija je ona koja se danas najčešće koristi pri proizvodnji osobnih automobila, ali i autobusa. Kod ove vrsta okviro zapravo i ne postoji u klasičnom obliku, već je zamijenjen podvozjem. Osim što su na njega pričvršćeni nosač motora i ostali nosači, sadrži i donji dio prtljažnog prostora i unutarnji blatobran automobila. 

Poklopac motora auto karoserije
Auto karoserija – poklopac motora

Sve ostale bitne komponente se pričvršćuju na podvozje, poput potpornih stupova, blatobrana te prednjeg i stražnjeg stakla. 

Materijali izrade karoserija auta

Postoji nekoliko materijala koje proizvođači automobila koriste prilikom izrade auto karoserija:

 • Limovi i profili od čelika i aluminija
 • Plastične mase
 • Karbon 

S obzirom da je karbon nešto skuplji materijal, on se uglavnom koristi kod nešto skupljih, ekskluzivnijih modela te kod raznih trkaćih modela. Aluminij se i u ovom slučaju pokazao kao izvrstan materijal jer je riječ o materijalu koji nema veliku masu, a ujedno je vrlo izdržljiv. A baš to su karakteristike koje najviše zanimaju proizvođače automobila. Korištenjem aluminija mogu smanjiti ukupnu masu automobila, što je iznimno bitno zbog aerodinamičnosti, a s druge strane može poslužiti kao odlična baza za izradu tzv. kostura automobila.

A kako biste učinkovito mogli održavati svoj automobil iznutra i izvana, bit će vam potebna autokozmetika, ondosno razna sredstva za čićenje i održavanje.

Autokozmetika za sve ljubitelje čistoće u automobilu

Osim što brojni ljubitelji vožnje automobila uživaju u sigurnosti pri vožnji, uživaju i kada im je limeni ljubimac čist, a u tome im pomaže autokozmetika za održavanje te čistoće. Autokozmetika je skupni naziv za sva sredstava pomoću kojih možete očistiti i održavati svoj automobil. Kada je riječ o čišćenju izvana, autokozmetička sredstva poput raznih šampona za auto, koža i krpa za brisanje, sredstava za sjaj guma i ostalog bit će odličan odabir.

Autokozmetika za unutrašnjost automobila nudi još veći asortiman proizvoda. Možete pronaći brojna sredstva kojima ćete učinkovito očistiti unutrašnjost, primjerice razne sprejeve za plastiku, s obzirom da se u svakom automobilu može pronaći puno plastičnih dijelova. A ti sprejevi ne samo da će vam pomoći pri uklanjaju nečistoća i prašine, već će i osigurati dugotrajan sjaj tih plastičnih dijelova.

Osim toga, možete pronaći i razna sredstva za čišćenje auto sjedala ili auto presvlaka, kao i razne mirise uz koje će unutrašnjost vašeg automobila biti vrlo ugodna. Sve u svemu, autokozmetika je danas vrlo popularna i mnogi ne štede pri kupnji brojnih sredstava kako bi svoj automobil učinili prekrasnim.