Odaberite automobilske gume savršene za sezonu

Iako ne razmišljamo o njima često, auto gume jedan su od najbitnijih dijelova automobila, čije stanje direktno može utjecati na udobnost, ali i sigurnost tijekom vožnje. Upravo zbog toga, važno je uvijek imati gume za auto prilagođene dobu godine, terenu po kojemu vozite te ali i one koje su neistrošene. 

One su jedina dodirna točka s cestom, pa morate biti sigurni da su ispravne i prilagođene, jer to direktno uvjetuje sigurniju, udobniju, ali i štedljiviju vožnju!

Oznake na automobilskim gumama

Nisu sve automobilske gume iste, a postoji nekoliko načina za podjele među gumama. Upravo radi toga, sve gume imaju svoje oznake. Iako se isprva mogu činiti teško razumljive, svaka oznaka ima svoje značenje, koje vam može pomoći u tome da odaberete odgovarajuće za svoj automobil. Oznaka se sastoji od troznamenkastog broja na jednoj strani i kombinacije brojeva i slova s druge strane, odvojenih kosom crtom. 

Prvi, troznamenkasti broj, odnosi se na širinu gume u milimetrima. Idući broj, iza kose crte, odnosi se na širinu i visinu gume u postotcima visine gume. Na kraju, posljednji broj odnosi se na promjer gume, koji je izražen u inčima (odnosno colima). Iza razmaka nalazi se oznaka za maksimalnu nosivost i maksimalnu brzinu, koja se sastoji od kombinacije slova i brojeva. Oznake za brzinu kod nas su S (do 180 km/h), T (do 190 km/h); H (do 210 km/h), V (do 240 km/h), W (do 270 km/h) i ZR (više od 240 km/h).

Birajte novije gume

Osim oznaka o dimenzijama i prilagođenosti auto gume za različite brzine i težine tereta, na njojtakođer možete pronaći i oznake o datumu proizvodnje. Oznake dolaze u formatu četveroznamenkastog broja s oznakom DOT. Prve dvije znamenke koda označavaju tjedan, a druge dvije godinu u kojoj je guma proizvedena. 

Tako kod kupnje možete birati gume za auto i po njihovoj starosti, a prema pravilima, auto guma se smatra novom do 6 godina od proizvodnje. Iako ne gubi na kvaliteti ni nakon tog vremena, ako je čuvana u dobro kontroliranim uvjetima, preporučuje se izbjegavanje kupovanja auto guma starijih od  godina.

Nove gume za automobil

Teško je reći nakon koliko vremena je potrebno mijenjati gume na automobilu. Taj podatak ponajviše ovisi o tome koliko često vozite, po kojoj podlozi se najčešće krećete i na koji način vozite. Ipak, postoje neki pokazatelji koji vam mogu pomoći utvrditi je li vrijeme za promjenu. Prije svega, treba provjeriti dubinu profila. Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume je 1,6 milimetara, dok je za zimske gume 4 milimetra. Ako su profili manje vrijednosti od propisanog, vrijeme je za promjenu. 

Uz to, i ljetne i zimske gume za auto na sebi imaju marker istrošenosti – vertikalne crte koje se nalaze između profila. Ako su markeri istrošenosti spojeni s profilom, vrijeme je za nove gume. Oštećenje je također razlog za kupnju nove auto gume – čak i ako vam se čini da je s njom sve u redu, ona će nakon oštećenja polako gubiti pritisak. Na kraju, ako ste s vašim zimskim ili ljetnim gumama prešli više od 65 000 kilometara, vrijeme je za izmjenu.

Tihe, štedljive i sigurne na cesti

Kod kupovine zimskih i ljetnih guma također se preporuča obratiti pozornost na još neke parametre.  Sve one se također mogu svrstati u razne energetske razrede, od A do G. One razreda A najštedljivije su, dok su one razreda G najmanje isplative jer najviše utječu na potrošnju goriva. 

Također se mogu razvrstati prema razini buke, i to u tri kategorije: 

  • Tihe
  • Umjerene
  • Bučne

Na kraju, bitna je i razina prianjanja na mokrom tlu, gdje se one ponovno razvrstavaju u razrede od A do G – što je ocjena bliže slovu A, to je razina prianjanja bolja.

Ljetne gume savršene za vožnju

Ljetne gume za auto posebno su prilagođene vožnji po toplijem vremenu. Automobilske ljetne gume napravljene su nešto tvrđe od zimskih, te je optimalna temperatura asfalta za njihovo korištenje 25°C. S obzirom da su ljetne gume za auto  prilagođene za sve uvjete koje možete očekivati ljeti, nisu prilagođene za skliske i zaleđene terene, kao ni za vožnju po snijegu. 

Ipak, odlične su za brzu vožnju i osmišljene su kako bi imale odlične performanse i u uvjetima kada je površina po kojoj vozite prekrivena tankim slojem vode, kao za vrijeme jakih ljetnih pljuskova.