Nosači za bicikle spremaju vas na nove ljetne avanture

Aktivan godišnji odmor sve je popularniji odabir za provođenje ljeta. Umjesto ljenčarenja na plaži, sve se više ljudi odlučuje svoje ljeto provesti avanturistički i aktivno, što im pruža mnoge nezaboravne doživljaje. Ako u planu ovo ljeto imate upravo takvu vrstu godišnjeg odmora, vjerojatno će vam od velike pomoći biti nosači za bicikle. Oni vam omogućuju da svoje najdraže prijevozno sredstvo na dva kotača lako i jednostavno povezete sa sobom bilo gdje.

Ipak, postoji nekoliko vrsta, pa je ponekad teško odlučiti koju opciju je najbolje odabrati. Ipak, potragu si možete olakšati uz malo surfanja i nekoliko savjeta koje možete pronaći u ovom tekstu!

Prilagodite nosač autu

Postoji nekoliko vrsta nosača za bicikle koje možete nabaviti za svoj automobil. Najpopularniji su modeli za postavljanje na:

  • Stražnja vrata
  • Kuku
  • Krov  

Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane, neke od kojih ćete uvidjeti odmah, dok će se neke pokazati tek s vremenom. Ipak, bez obzira na mane, sve vrste dizajnirane su kako bi vam pružile sigurnost u vožnji, no kako bi se ona postigla važno je prije svega nabaviti one koji odgovaraju tipu automobila koji imate. Čak i kada se kupuju polovni ili koriste nosači za bicikle sa starog automobila, potrebno je provjeriti odgovaraju li oni tipu automobila na koji se postavljaju. U suprotnom može doći do velikih sigurnosnih problema koji mogu rezultirati ozbiljnim nesrećama na cesti.

Nosači za stražnja vrata

Nosači za bicikle koji se montiraju na stražnja vrata imaju nekoliko vrlo važnih prednosti koje ih čine jednim od najpopularnijih vrsta. Prije svega, jednostavan utovar bicikala znači da se ne trebate pretjerano naprezati. Kod postavljanja nema podizanja, te su sve sigurnosne spojnice lako dohvatljive što znači da bicikl jednostavno možete osigurati.

Ipak, nedostatak je što se može dogoditi da bicikl prekrije registarsku oznaku ili pak stražnja svjetla, što narušava sigurnost u vožnji, a također je i kažnjivo. Stoga, kod kupnje ovakvog nosača provjerite veličinu bicikla kao i vidljivost važnih dijelova automobila u vožnji.

Nosači koji se montiraju na kuku

Veoma slični onima koji se montiraju na stražnja vrata, za montiranje ovakih nosača potrebna je kuka za vuču. Imate li ju, obradovat će vas informacija da je ova vrsta više-manje univerzalna, pa ne trebate pretjerano brinuti o tome birate li vrstu koja odgovara vašem automobilu. Ipak, problem je što za ovu vrstu nosača morate imati kuku, čija ugradnja košta barem 1500 kn.

Pridodate li tome trošak samog nosača, lako je izračunati kako je nabavka ovakvog seta najskuplja opcija. Ipak, ovakvi nosači za bicikle nude mogućnost montiranja dodatnih tablica i svjetlosnih elemenata pa nemate brige o vidljivosti. Uz to, također imaju i sve prednosti onih na stražnjim vratima, kao što je jednostavno postavljanje i osiguravanje bicikla.

Krovni nosači

Krovni nosači cjenovno su najpristupačniji velikom broju ljudi. Ipak, kod odabira prije svega morate pripaziti o tome koji tip krova i automobila imate, s obzirom da je taj podatak najvažniji za nabavku odgovarajućeg krovnog nosača za bicikle.

Krovni nosači za automobile mogu se kupiti i u univerzalnim oblicima, tako da na njih s odgovarajućim nastavcima možete staviti i krovnu kutiju, nosač za skije, kajak, SUP daske, snowboard i širok spektar drugih vrsta sportske opreme, ali i stvari. Upravo njihova fleksibilnost čini ih popularnima. Kupnjom jednog dodatka za auto zapravo si otvarate prostor za prevoženje mnogo više stvari, što vam drugi nosači za bicikl ne mogu ponuditi.

Prednosti i mane prijevoza stvari na krovu automobila

Ipak, koliko god bili fleksibilni, i krovni nosači imaju svoje mane. Prije svega, za postavljanje bicikla na njih potrebno je više snage i spretnosti nego kada govorimo o drugim vrstama. Također, pristup samom biciklu je nezgodan, s obzirom da se on nalazi na krovu automobila. Uz to, krovni nosači također uzrokuju veću buku i otpor pri vožnji, što rezultira nešto većom potrošnjom, koju ćete zasigurno primijetiti ako se vozite na put od nekoliko stotina kilometara.

Još jedna stvar koju treba imati na umu pri vožnji s biciklom na krovnom nosaču je da on podiže visinu automobila. Ulazite li u garažu ili pak prolazite ispod nekog niskog mosta ili nadvožnjaka, svakako trebate procijeniti možete li proći s biciklom na krovu, a ako ne, morate ga skinuti prije. Inače, možete uzrokovati velike materijalne posljedice, ali i ugroziti ostale sudionike u prometu.