Neka boravak u auto bude ugodniji

Boravite li često dugo u autu, pogotovo u ljetnim mjesecima, onda vam je zasigurno poznat neugodan osjećaj kada je sunce jako i njegove zrake dopiru kroz staklo. Čak i ako imate klimu u autu, ako vam je sunce dugo vremena na istoj strani, osjetit ćete njegovu veliku toplinu. Odrasle osobe to često i relativno lako podnesu, ali djeca i kućni ljubimci znaju biti vrlo osjetljivi. Kako bi svima olakšali boravak u autu, nabavka sjenila za auto je rješenje tog problema.

Karakteristike sjenila za auto

Sjenila za auto su funkcionalan, a ponekad mogu biti i odličan dekorativni element. Sprečavaju ulazak sunčeve svjetlosti, a ujedno pružaju i određenu zaštitu od UV zraka. Budući da propuštaju manje sunčeve svjetlosti, automatski će u autu biti niža temperatura. Odlična su i zaštita od blještavila prilikom prolaska drugih auta. Koriste li se sjenila za auto vrlo tamne boje, s njima dobijate gotovo istu funkcionalnost kao i korištenjem tamnih folija za auto. A to će imati i određeni utjecaj na sigurnost. Naime, stakla će na taj način biti zatamnjena u tolikoj mjeri da se neće vidjeti unutrašnjost auta. Pa slučajno ostavljene torbice i slične stvari na sjedalu neće biti izložene pogledima potencijalnih lopova.

Vrste

Sjenila za auto dostupna su u mnogo različitih varijanti. Postavljaju se uglavnom na bočna stakla i na stražnje staklo. Isto tako, dostupne su tipske varijante i univerzalne. Tipske su namijenjene točno određenim modelima automobila i kada se takva sjenila za auto postave, točno prekrivaju cijela stakla. Univerzalna neće točno prekriti staklo i ovisno o kojem se modelu auta radi, ostat će nekih nepokrivenih dijelova.

Vrlo popularni modeli su rolo zavjesice zbog toga što ne moraju stalno biti spuštene. One se vrlo jednostavno spuštaju i dižu pa ih možete koristiti po potrebi. Kada je sunce, jednostavno ih spustite, a kada ga nema, lako ih podignete.

Ako prevozite dijete, odlična i jeftina opcija su sjenila za auto koja se zalijepe na staklo. Obično je riječ o vrlo šarenim modelima koje su djeci zanimljiva, a ujedno ih i štite od sunčeve svjetlosti i UV zraka. Možete ih pronaći u različitim trgovinama i po cijeni od svega desetak kuna.

Znate li da vam krovne kutije mogu osigurati još dodatnih 300 do 600 litara prostora za pohranu. Više o tome u članku.