Navigacija za Android za lakše snalaženje

Pogledamo li puno godina unatrag, kada nije bilo raznih tehnoloških pomagala, mnoge stvari su bile puno kompliciranije. Jedna od njih se odnosi i na snalaženje u prostoru, bilo da je riječ o šetnji, vožnji automobilom ili nekih drugim prijevoznim sredstvom.

Brojna tehnološka dostignuća su nam tu itekako olakšala, a upravo navigacija se može smatrati velikom iskorakom naprijed. Razvojem mobilnih uređaja, navigacija je postala gotovo njihov sastavni dio, a upravo navigacija za Android je nešto što mnogi koriste gotovo svakodnevno.

Preduvjeti navigacije za Android

Kako bi navigacija za Android mogla funkcionirati, bitan je jedan preduvjet. A to je da vaš mobitel posjeduje GPS prijemnik. GPS je kratica od Global Positioning System i on služi kako bi aplikacija koju koristite mogla znati gdje se trenutno nalazite i kako bi vam mogla davati upute za dolazak do cilja. Naime, za određivanje lokacije koriste se brojni sateliti. Kako se vi krećete, tako će i mobitel pomoću ugrađenog GPS-a moći precizno odrediti gdje se točno nalazite.

Navigacija za Android

No, činjenica je da je GPS prijemnik danas postao gotovo nezaobilazan dodatak na novim mobitelima tako da ukoliko kupujete novi mobitel, vrlo vjerojatno je da on već posjeduje GPS. A tada vam samo preostaje da instalirate neku od mnogobrojnih aplikacija na navigaciju.

Aplikacije i karte

Kako bi navigacija za Android mogla funkcionirati, morate instalirati i neku od aplikacija. Aplikacije za navigaciju koriste GPS signal mobitela i putem lijepo dizajniranog sučelja vam omogućavaju da vidite gdje se trenutno nalazite, ali i da iskoristite navigaciju kako bi vam pomogla da dođete do određene adrese.

Navigacija za Android

Neke od aplikacija su potpuno besplatne, dok se neke plaćaju. Sve ovisi o vašim željama i preferencijama pa prije nego se odlučite za neku plaćenu aplikaciju, provjerite što vam ona sve nudi i je li vam isplativa.

Osim same aplikacije i GPS signala, kako bi navigacija za Android mogla raditi bit će potrebne i karte. Karte su dostupne za svaku državu posebnu, ali su dostupne i veće karte, primjerice karte Europe i sl. Naravno, odlučite li se za pojedinačnu kartu neke države, možete očekivati nešto detaljnije karte s više ucrtanih puteva, cesta i ostalog.

Pomoć pri dolasku na cilj

Navigacija za Android je najpoznatija upravo po mogućnosti navođenja do cilja. Ovisno za koju aplikaciju ste se odlučili, bit će potrebno da upišete adresu do koje želite da vas navigacija navodi. Osim adrese, možete unijeti i tzv. točke interesa (POI). Riječ je o raznim unesenim zanimljivostima u svakom gradu, od restorana, trgovina i sl.

Nakon što ste na neki način aplikaciji za navigaciju dali do znanja kamo želite ići, aplikacija će vas do tamo navoditi, najčešće putem glasovnih i vizualnih oznaka. Tako ćete vidjeti kartu na ekranu, zajedno s prikazom potrebnih skretanja i slično. No, bit će dovoljno i da samo slušate glasovno navođenje i pratite instrukcije te sigurno stignete do cilja. Bitno je samo napomenuti da se ne smijete baš uvijek oslanjati na navigaciju jer biste mogli loše proći. Naime, aplikacija za navigaciju ne može točno znati uvjete na cesti, je li neka cesta zatvorena i sl. Tako da pratite ono što vam govori aplikacija, ali prije svega pratite i što se događa na cesti.

Kupnja mobitela za navigaciju

Zanima li vas najviše navigacija za Android, onda prilikom kupnje mobitela morate pažnju obratiti na nekoliko sitnica. A sve to ćete lako pronaći u specifikacijama samog mobitela. Kupujete li mobitel u nekoj specijaliziranoj online trgovini, kao što je npr. wayteq.si, moći ćete vrlo brzo pronaći važne informacije. Naime, ako planirate mobitel često koristiti za navigaciju, onda svakako birajte one modele s nešto većim ekranima, primjerice od 5.5“ pa na više. Takvi modeli pružit će vam puno bolji prikaz na svom zaslonu te ćete vrlo lako moći uvećavati karte i slično.

Osim toga, birajte i modele koji imaju nešto jaču bateriju. Kada na mobitelu imate upaljenu navigaciju, GPS prijemnik stalno mora komunicirati sa satelitima kako bi dobio točnu lokaciju. Sve to dosta troši bateriju i baterija će vam se puno brže prazniti. Naravno, dobra opcija je i nabavka punjača za automobil kako biste bili sigurni da nećete ostati s praznom baterijom.
U već ranije spomenutoj trgovini, wayteq.si, možete pronaći veliki izbor mobitela koji će zadovoljiti baš te kriterije. Na njih onda samo instalirajte željenu aplikaciju i kartu i sigurno se više nećete izgubiti, kamo god krenuli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *