Motorna ulja utječu na pravilni rad motora

Kada je riječ o dodacima za automobil koja itekako utječu na njegov životni vijek, onda su to svakako motorna ulja. Prilikom vožnje, u automobilu dolazi do pomicanja metalnih dijelova. Kada između njih ne bi bilo nikakve tekućine, dijelovi bi se vrlo brzo istrošili zbog trenja. A upravo jedna od funkcija motornih ulja je i sprječavanje trošenja tih metalnih dijelova. Stoga je vrlo bitno redovito provjeravati količina ulja u spremniku za ulje. Jer ako vam je ulje slučajno negdje iscurilo, a niste to primijetili na vrijeme, mogli biste oštetiti motor, ako nastavite voziti bez motornog ulja ili s premalom količinom.

Kontrolirajte motorna ulja

Motorna ulja u automobilima se mogu vrlo jednostavno kontrolirati. Nakon što podignete haubu, potražite spremnik za ulje. Obično je označen slikom pa biste ga trebali lako uočiti. Skinite mu čep te iz spremnika izvadite dugačku šipku te ju dobro obrišite krpom. Nakon toga ju ponovo gurnite u spremnik s uljem i izvadite. Tada je potrebno da na šipki očitate razinu ulja. Da bi vam bilo jednostavnije, na šipki ćete vidjeti oznake za minimalnu i maksimalnu razinu motornog ulja, pa ono što očitate mora biti između te dvije vrijednosti.

Tri vrste motornih ulja

Motorna ulja možemo podijeliti u tri kategoije: mineralna, sintetička i polusintetička. Mineralna motorna ulja spadaju u najjeftiniju vrstu te nastaju destilacijom nafte, drveta i ugljena. Ovakva vrsta motornih ulja se još može koristiti u starijim automobilima, no nikako nija pogodna za motore novijih automobila. Sintetička motorna ulja su puno bolje rješenje te pružaju puno bolja svojstva. Riječ je o umjetno napravljenim uljima od posebnih sintetičkih baznih ulja s raznim aditivima. Tražite li neku sredinu, po omjeru cijene i kvalitete, tada se možete odlučiti za polusintetička motorna ulja. Ona su sastavljena od 70% sintetičkih ulja i 30% mineralnih.

Tržište

Danas se na tržištu mogu pronaći razna motorna ulja mnogih proizvođača. Govorimo li o poznatijim proizvođačima, tu svakako treba spomenuti Shell, Castrol, Mobil 1, itd. Motorna ulja koja se danas najviše koriste u autoindustriji su multigradna te ćete ih prepoznati po dva broja na pakiranju. Prvi označava viskoznost ulja na niskim temperaturama, a drugi broj viskoznost ulja na visokim temperaturama. Ako niste sigurni koje ulje da sipate u svoj automobil, svakako provjerite preporuku proizvođača u knjižici vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *