Krovni nosači za prijevoz tereta automobilom

Automobili su već dugo naša svakodnevica. Koristimo ih kako bismo stigli na bilo koju destinaciju koju zamislimo, a posebno su bitni i za prijenos raznoraznih tereta. Bilo da ste vlasnik osobnog automobila koji putuje na ljetovanje ili na zimovanje, ili da ste osoba koja mora prenositi neke poslovne materijale u poslovnom automobilu, bitno je da te stvari budu dobro zaštićene.

Krovni nosači su odličan način da omogućite prijevoz većih količina stvari, a da taj prijenos bude siguran i praktičan. Mnogi automobili nemaju dovoljno prostora za svakojaku opremu – električnu, sportsku, poslovnu. Krenut ćemo s općim informacijama o krovnim nosačima, tome dodati i neke savjete pri kupovini, a na kraju ćemo spomenuti i montažu krovnih kutija.

Za što služe krovni nosači?

Pojednostavljeno rečeno, krovni nosači su auto dodaci koje držimo na krovu automobila. Oni se postavljaju izuzetno čvrsto i sigurni su za prijevoz raznog tereta. Krovni nosači će nadoknaditi manjak prostora što je danas vrlo često slučaj. Većina osobnih automobila nema baš veliki prtljažnik.

Krovni nosači su odličan način da omogućite prijevoz većih količina stvari
Krovni nosači

Iako mnogi smatraju da krovni nosači za auto nisu pretjerano vizualno atraktivni, oni su svakako funkcionalni. Ako niste pretjerano osjetljivi na estetiku, sigurno ćete imati puno koristi od krovnih nosača i jasno vam je da je praktičnost bitnija od izgleda.

Odabir krovnih nosača

Kupovina krovnih nosača počinje ispitivanjem vlastitih potreba. Prije kupnje si morate postaviti pitanja:

  • Za što su vam potrebni? 
  • Koje dimenzije vam trebaju? 
  • Što ćete prevoziti na njima? 
  • Čime ćete se prvenstveno baviti?
  • Kakav teret namjeravate prevoziti?

Kad znate svoje potrebe, bitno je da ispitate ponudu:

  • Koliko novaca ste spremni dati? 
  • Koliko novaca koštaju krovni nosači kakve vi tražite? 

Najbolje je da istražite to malo bolje kroz neke online trgovine.

Montiranje krovnih nosača

Automobilski krovni nosači se ne postavljaju jednostavno kao što mnogi misle. Montaža zahtijeva određenu preciznost i iskustvo, s obzirom na to da je to posao koji prije svega može oštetiti auto ako pođe po zlu. Zbog toga je najbolje da date profesionalcima da montiraju krovne nosače ili precizno pratite upute, ako nemate iskustva s tim.

Krovni nosači su auto dodaci koje držimo na krovu automobila
Krovni nosači se ne postavljaju jednostavno

Auto krovni nosači se stavljaju na vrh auta gdje se i montiraju, a mogu se montirati i na kombije i na prikolice što je ponekad odlično rješenje. 

Sigurno ne želite da se krovni nosači za auto otkače, da izgubite stvari ili pak dovedete sebe ili nekog drugog u potencijalni problem i opasnost? Zato je dobro tražiti i određene garancije na krovne nosače, u slučaju da nešto zaista pođe po krivu i ispostavi se da su imali neku vrstu greške. Uvijek napravite neku probnu vožnju da vidite je li sve u redu.

Kupovina i montaža krovne kutije

Prva stvar koju morate pogledati kod krovne kutije jesu dimenzije. Morate znati je li dovoljno velika za sve što vama treba, pogotovo ako imate sportsku opremu ili nešto slično što ima neobične dimenzije. Obavezno pogledajte i veličinu dijelova za montažu, jer je moguće da je vaš auto preširok ili preuzak za neke vrste krovnih kutija.

Video: Krovne kutije Nordrive

Kvalitetne krovne kutije

Sljedeća stvar na koju treba obratiti pozornost kod kupnje automobilske krovne kutije je kvaliteta. Ona najčešće ovisi upravo o materijalu od kojeg je neka krovna kutija napravljena, tako da prvo pogledajte materijal, a onda ostatak. Materijal bi trebao biti od titana, aluminija ili neke druge kvalitetne legure. Čelik nije loša opcija, s obzirom da on jako dobro funkcionira na raznim temperaturama i pritiscima, čemu je krovna kutija u vožnji zaista i izložena.

Kvaliteta krovne kutije za automobil također ovisi o sistemu zatvaranja koji je jako bitan. Sigurno ne želite da vam se krovna kutija otvori usred vožnje na autocesti, zar ne? Zbog toga je najbolje da nekoliko puta isprobate mehanizam uživo i da malo preispitate koji su mehanizmi dobri za određenu prtljagu.

Kupnja krovne kutije

Postoje i specifični dodaci na krovnim kutijama ili u njima, a na njih trebate paziti samo ako imate neke specifične zahtjeve. Primjer dodatka izvana je držač za bicikle, držač za skije ili pak lanac koji drži kutiju. Iznutra obično možete imati dodatne zatezače ili pak razdjeljke koji stvaraju kategorije.

Zadnja stvar, svakako uzmite u obzir cijenu i povrat. Zašto povrat? Zato što se ponekad ispostavi da recimo vrata nisu u dobroj razini s obzirom na kutiju ili da zbog oblika automobila kutija ne može stajati na automobilu ravno. Kupite krovne kutije za auto u web trgovini withcar.hr i uštedite novac!