EGR ventil na novim vozilima

Automobili novije generacije se u određenim stvarima ne razlikuju od onih starijih, dok su neke stvari ipak drugačije. Često su im tako dodani neki novi dijelovi, kako zbog funkcionalnosti, dekorativnosti ili kako bi se zadovoljile određene zakonske, ekološke norme.

Upravo za taj zadnji dio zadužen je EGR ventil na automobilima. Može ga se pronaći samo na novijim modelima. Stariji automobili ga nemaju, a i za njih nisu previđene nove zakonske norme, tj. norme Euro 5 i Euro 6. No, kao što je i slučaj s mnogim drugim dijelovima, i ovaj dio na automobilu je podložan kvarovima.

Važan za recirkulaciju ispušnih plinova

EGR ventil se koristi i kod benzinskih i dizelskih motora. To je kratica od engleskog naziva “Exhaust Gas Recirculation”, što zapravo označava recirkulaciju ispušnih plinova.  Njegov način rada je u principu vrlo jednostavan. Osnovna svrha mu je smanjivanje emisije dušikovih oksida. A to za posljedicu ima ograničavanje temperature prilikom sagorijevanja na maksimalnih 1800 stupnjeva Celzijevih, što se smatra optimalnom temperaturom za sagorijevanje.

Ekološka komponenta EGR ventila

Uzmu li se u obzir sve činjenice, EGR ventil se može smatrati i odličnom komponentom automobila vezanom za okoliš. Kada ispravno radi, emisija štetnih plinova se smanjuje za čak 30%, što je u današnje vrijeme kada je na cestama sve više automobila odlična vijest. A osnovni preduvjet da bi on mogao ispravno raditi je da motor bude dobro ugrijan.

S obzirom da su ekološki standardi svake godine sve zahtjevniji, proizvođači često nemaju drugog izbora nego da u svoje modele ugrade EGR ventile koji će im pomoći da udovolje tim standardima.

Mogući problemi s ovim ventilom

Problemi s EGR ventilom se uglavnom javljaju kod dizelskih motora, a vrlo rijetko kod benzinskih. Tome pridonosi i činjenica da količina ispušnih plinova kod automobila s benzinskim motorom uglavnom bude od 20%, dok je kod dizelskih čak tri puta veća i iznosi oko 60%.

Problem dizelskim motorima stvara čađa koja se nakuplja. Vozite li se puno češće na kratkim relacijama, primjerice po gradu, veća je vjerojatnost da ćete imati problema s time, nego ako se uglavnom vozite po autocesti i na duže relacije.

Uklanjanje EGR ventila

Zbog čestih problema koje vozači ponekad imaju s ovom vrstom auto opreme, neki se odlučuju i na njegovo uklanjanje. Osim toga, njegovim uklanjanjem će automobil i nešto dobiti na snazi, što je još jedna prednost zbog koje će to mnogima biti zanimljiva ideja. Zapravo, nije riječ o kompletnom uklanjanju, već o njegovom blokiranju.

Imajte na umu da ukoliko se odlučite na ovaj pothvat, postoji mogućnost da vaš automobil neće zadovoljiti ekološke norme na tehničkom pregledu.

Savjeti za dugotrajan ispravan rad EGR ventila

S EGR ventilom ne biste trebali imati problema ukoliko se budete pridržavali određenih naputaka. Naime, najčešći uzroci njegove neispravnosti su:

 • česte vožnje na kratkim relacijama
 • neredovita izmjena ulja i filtra ulja i korištenje ulja lošije kvalitete
 • previsoka razina ulja u motoru
 • neispravan turbopunjač
 • istrošen motor
 • istrošene vodilice ventila

Sve ove gore navedene stvari će automehaničar prvo provjeriti kada mu dovezete automobil na servis. Neke od njih ćete teško sami uočiti, no, ako primijetite nešto od sljedećeg, možda imate problema s EGR ventilom:

 • ispušni plinovi ulaz u prostor motora
 • kada je automobil u praznom hodu, osjeća se podrhtavanje
 • smanjena snaga motora
 • povećana potrošnja goriva
 • upaljena lampica na kontrolnoj ploči

Kada uočite nešto od toga, svakako što prije posjetite automehaničara.

Kupnja u trgovinama

Kada uočite na imate problema s EGR ventilom, moguće ga je pokušati očistiti ili kupiti zamjenski. A zamjenske možete pronaći u brojnim trgovinama s autodijelovima, primjerice u internetskoj trgovini Silux.hr. Sve što je tamo potrebno je odabrati katerogiju motor, te nakon toga kategoriju EGR ventili te potražiti onaj odgovarajući.

Za svaku marku automobila postoji posebni model, odnosno za neke određene modele iz istog koncerna postoji isti model. Primjerice, isti model pronaći ćete za Seat, Škodu i VW. Cijene variraju i razlikuju se ovisno o kojoj marki vozila se radi. Isto tako, pronaći ćete modele različitih proizvođača, kao što su Polcar, Delphi ili Valeo.

Ako niste sigurni za koji se konkretno odlučiti, uvijek možete poslati upit i netko iz trgovine Silux.hr će vam brzo na njega odgovoriti. Tako ćete dobiti brz i kvalitetan savjet koji će vam pomoći pri kupnji EGR ventila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *