EGR ventil je veoma bitan dio automobila

Svi znamo da su automobili komplicirane naprave koje imaju puno dijelova. Čim se u jednoj komponenti nađe neki problem, on se lako proširi i nastane još veći problem. Izreka „bolje spriječiti nego liječiti“ je definitivno istinita kad su u pitanju automobili i zato je bitno da konstantno servisirate svoj auto i da budete realni kad ga popravljate.

Konstantno servisiranje spasit će vas i smanjiti vaše muke po pitanju novčanih izdataka u vezi vašeg auta. Usto vjerujemo i da si ne možete priuštiti da vas automobil samo izda u nekom trenutku, s obzirom na to da svi ovisimo o njima i krećemo se pomoću njih. EGR ventil je veoma bitan dio svakog automobila, a kroz današnji tekst saznajte sve o njemu.

Što su EGR ventili?

EGR ventil pomaže našem automobilu da ne zagađuje prirodu u velikoj mjeri
EGR ventil za automobil

Jedna jako bitna komponenta automobila zove se EGR ventil i on pomaže našem automobilu da ne zagađuje prirodu u velikoj mjeri. Naravno da još nismo došli do idealnog rješenja, ali kad bi svatko pazio na EGR ventil svog auta, emisije bi se daleko smanjile! EGR znači „exhaust gas recirculation“, a kod nas se može nazvati sustav za recirkuliranje ispušnih plinova.

Način rada EGR ventila

On zapravo pomaže da se ispušni plinovi ponovno uporabe u procesu izgaranja, a ne da odmah idu u okoliš. Tako smanjujete emisiju, a i dobivate veću efikasnost. Stariji automobili nemaju ovaj ventil, a noviji moraju imati. Općenito danas nije preporučljivo kupovati automobile koji ovaj ventil ne koriste s obzirom na to da bi se uskoro mogao pojaviti i zakon koji to regulira.

Video: Šta je EGR ventil, zamena ili čiščenje EGR ventila?

EGR ventil također pazi i na komponente vašeg automobila tako što spašava motor u potencijalnom pregrijavanju. Ako se ovi ventili začepe ili ne rade ispravno, definitivno se trebaju zamijeniti. Ne pričamo samo o okolišu, već pričamo i o tome da će se štetni plinovi koji su viška zadržavati u vašem automobilu i potencijalno smetati i ostalim komponentama.

Koliko koštaju EGR ventili?

Cijena nije baš previše pristupačna i u online trgovinama možete bez problema sortirati ventile po brendu i po modelu automobila. Dobro bi bilo da imate okvirnu sliku o njihovoj cijeni pa da znate da li vas vaš mehaničar pokušava pokrasti pod mantrom da će „on nabaviti dio“ kad ga već i montira. EGR ventil možete kupiti bilo gdje između 70 i 200 eura, a dosta ovisi o vašem automobilu!